Tuesday, June 12, 2012

ANDAI CINTA DI GALAS BENCI


Tak menGERTI bukan bererti tiada ERTI,
Tak diHARGAI bukan bererti tidak berHARGA,
Tak menGINGATI bukan bererti tiada SAYANG,
Tak berBICARA tidak bererti tiada CINTA.

andai kasih itu hanya sekadar sahaja, janganlah bersinggah memberi rasa, andai sayang itu tiada makna janganlah menyentuh hati yang ada cinta, jangan menzahirkan cinta andai bicara hati tidak sekata, Jangan mengatakan sayang sedangkan hatimu masih walang..

Hati ini bukan doktor merawat kesakitan insan yang bertandang, sedangkan hati sendiri juga punya jiwa yang perlu kuat saat di uji perasaan. fahamilah.. hati ini bukan tualang, menerima sayang tanpa rasa, bukan juga tempat kau membalas dendam kebencian. Andai makna sayang itu memberi kau mengerti, pasti ada kerinduan yang dapat kau diselami, andai kerana cinta itu menyebabkan kau mencari erti, bertanyalah pada diri, dimana letaknya kasih yang tersimpan di sudut hati.

Bila kebenaran itu menutupi ruangan hati, butakah mata dalam mencari arah. Akukah yang silap dalam pencaturan ini atau hakikat menentang takdir. Sedangkan qada dan qadar sudah tersurat mana mungkin membiarkan yang tersirat. Andai yakin cinta itu daripada Ilahi mengapa perlu lari daripada takdir sendiri, sedangkan bahang cinta sudah sebati. Pendusta itu hina yang di dusta itu terhina namun jantung ini tak mungkin terhenti berdetak hanya kerana cinta di galas benci dan rindu terselit iri.


firman Allah ini, Al-Baqarah Ayat 216 : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

0 ulasan:

Ana Sarina Abu Bakar

luahkan rasa....

buahatiku

Lilypie Kids Birthday tickers

ikatan kasih

Daisypath Anniversary tickers